Punčochář u Matěje: Legendární hospoda, kde čas plyne pomaleji

Puncochar U Mateje

Historie vzniku hospody Punčochář u Matěje

V malebné části Prahy 6, konkrétně v Dejvicích, se nachází historická hospoda Punčochář u Matěje, jejíž kořeny sahají až do roku 1912. Původní hostinec založil pan František Punčochář, který se do této oblasti přistěhoval z malé vesnice ve středních Čechách. Jeho vize byla vytvořit tradiční českou hospodu, která by sloužila místním obyvatelům jako místo setkávání a odpočinku po náročném pracovním dni.

Zajímavostí je, že původní budova hostince byla mnohem menší než ta dnešní. Jednalo se o přízemní stavení s malým výčepem a jednou místností pro hosty. Pan Punčochář postupně rozšiřoval prostory a v roce 1920 přistavěl další místnost, která sloužila jako společenský sál pro různé kulturní akce a taneční zábavy. V té době se hospoda stala centrem společenského života v okolí.

Během druhé světové války hostinec fungoval v omezeném režimu, ale nikdy zcela nezavřel své dveře. Pan Punčochář tehdy pomáhal místním obyvatelům přežít těžké časy tím, že jim poskytoval potraviny a někdy i úkryt. Po válce se hospoda rychle vrátila k původnímu provozu a její popularita ještě vzrostla.

V roce 1948, kdy došlo ke znárodnění, byla hospoda převedena pod správu státního podniku Restaurace a jídelny (RaJ). Rodina Punčochářů však mohla v hospodě nadále pracovat, i když už nebyli jejími vlastníky. Tradice a atmosféra místa se i přes tyto změny podařilo zachovat, především díky osobnosti tehdejšího vedoucího Matěje Punčocháře, syna zakladatele, po němž získala hospoda své současné jméno.

Po revoluci v roce 1989 byla hospoda v rámci restitucí navrácena rodině Punčochářů. Současní majitelé, již třetí generace rodiny, pokračují v rodinné tradici a zachovávají původní ráz podniku. V roce 2002 proběhla citlivá rekonstrukce, která respektovala historický charakter budovy, ale zároveň přinesla moderní prvky pro větší pohodlí hostů.

Hospoda si dodnes zachovala svůj osobitý charakter, který je kombinací staropražské atmosféry a moderního přístupu k pohostinství. Interiér zdobí původní fotografie z historie podniku, včetně snímků prvních majitelů a významných událostí, které se zde odehrály. Na stěnách visí historické předměty související s pivovarnictvím a pohostinstvím, které připomínají bohatou historii tohoto místa.

V současnosti je Punčochář u Matěje oblíbeným místem nejen místních obyvatel, ale i návštěvníků z celé Prahy a turistů, kteří oceňují autentickou atmosféru české hospody s více než stoletou tradicí. Pravidelně se zde konají kulturní akce, hudební večery a setkání místní komunity, čímž hospoda navazuje na svou původní společenskou funkci z počátku 20. století.

Poloha v Praze na Hanspaulce

Restaurace Punčochář u Matěje se nachází v prestižní pražské čtvrti Hanspaulka, konkrétně na adrese Na Pískách 148/32. Tato významná lokalita v Praze 6 je charakteristická svou vilovou zástavbou a klidnou atmosférou rezidenční oblasti. Restaurace je situována v těsné blízkosti kostela sv. Matěje, který je dominantou této části Prahy a významným orientačním bodem.

Parametr Punčochář u Matěje
Lokace Praha
Typ podniku Historická hospoda
Založeno 1898
Adresa Husitská 74/12
Městská část Praha 3 - Žižkov

Strategická poloha restaurace nabízí návštěvníkům jedinečný výhled na okolní vilovou čtvrť a při dobré viditelnosti i na část pražského panoramatu. Hanspaulka, kde se podnik nachází, je známá svou prvorepublikovou architekturou a množstvím funkcionalistických vil, které dodávají celé oblasti specifický charakter. Restaurace Punčochář u Matěje se nachází v původní zástavbě z počátku 20. století, což dodává místu autentickou atmosféru staré Prahy.

Dostupnost restaurace je zajištěna několika způsoby městské hromadné dopravy. Nejbližší zastávkou je Hanspaulka, kterou obsluhuje autobusová linka 131, která spojuje oblast s centrem Prahy přes Dejvice. V docházkové vzdálenosti se nachází také tramvajová zastávka Thákurova, odkud jezdí tramvaje směrem na Hradčanskou a do centra města. Pro návštěvníky přijíždějící automobilem je k dispozici parkování v přilehlých ulicích, což je v této části Prahy obvykle bez větších problémů.

Oblast Hanspaulky, kde se restaurace nachází, je oblíbeným místem pro procházky a relaxaci. V bezprostřední blízkosti restaurace se nachází několik zajímavých míst, včetně parku Hanspaulka a historického hřbitova u kostela sv. Matěje. Tato lokalita je také výchozím bodem pro procházky do přírodní rezervace Divoká Šárka, která je vzdálená přibližně 20 minut chůze.

Samotná budova restaurace je zasazena do původní zástavby a svým charakterem odpovídá okolní architektuře. Exteriér i interiér restaurace citlivě kombinuje historické prvky s moderním designem, což vytváří příjemnou atmosféru pro návštěvníky. Venkovní zahrádka, která je v provozu během teplých měsíců, poskytuje příjemné posezení ve stínu vzrostlých stromů.

Okolí restaurace je charakteristické svou klidnou atmosférou typickou pro rezidenční čtvrti. V blízkosti se nachází několik menších obchodů, kaváren a služeb, které doplňují místní infrastrukturu. Hanspaulka si i přes svou atraktivní polohu blízko centra Prahy zachovává charakter klidné čtvrti s výbornou občanskou vybaveností a příjemným prostředím pro život i návštěvy.

puncochar u mateje

Tradiční česká kuchyně a domácí speciality

V srdci staré Prahy se nachází útulná restaurace Punčochář u Matěje, která již po generace nabízí autentickou českou kuchyni připravovanou podle tradičních receptur. Kuchaři zde s láskou a péčí připravují pokrmy, které reprezentují to nejlepší z české kulinářské tradice. Každé jídlo vypráví příběh našich předků a jejich vztahu k poctivým surovinám a domácí přípravě.

Mezi stálice jídelního lístku patří svíčková na smetaně s nadýchanými houskovými knedlíky, která je zde připravována podle původního receptu z 19. století. Omáčka získává svou charakteristickou chuť díky dlouhému tažení kořenové zeleniny a pečlivému výběru hovězího masa od lokálních dodavatelů. Domácí knedlíky jsou zde denně připravovány ručně, což jim dodává nezaměnitelnou strukturu a chuť.

Vyhlášenou specialitou podniku je konfitované kachní stehno s červeným zelím a variací knedlíků. Kachní maso je marinováno ve směsi bylin a koření po dobu 24 hodin, následně je pomalu pečeno při nízké teplotě, což zajišťuje jeho charakteristickou křupavost a šťavnatost. Zelí je připravováno podle starého rodinného receptu s přidáním červeného vína a jablek, které mu dodávají příjemnou sladkokyselou chuť.

V nabídce nechybí ani tradiční české polévky, jako je kulajda s lesními houbami a zastřeným vejcem nebo bramboračka s hříbky. Všechny polévky jsou vařeny na domácím vývaru, který se táhne minimálně 12 hodin. Zvláštní pozornost je věnována i bramborovým plackám, které jsou zde podávány s různými druhy masa a omáček. Oblíbená je zejména varianta se zvěřinovým gulášem a restovanou cibulkou.

Restaurace si zakládá na domácí výrobě většiny ingrediencí. Od kváskového chleba, přes uzené maso až po domácí škvarkovou pomazánku, vše vzniká přímo v kuchyni podniku. Důraz je kladen na sezónnost surovin a spolupráci s místními farmáři a dodavateli. V létě tak hosté mohou ochutnat čerstvé ovocné knedlíky s tvarohem a máslem, na podzim zase zvěřinové speciality.

Punčochář u Matěje také nabízí speciální víkendové menu, které se mění podle dostupnosti surovin a sezóny. Můžete zde ochutnat například telecí řízek smažený na přepuštěném másle, králíka na česneku s domácími špeclemi nebo hovězí líčka na červeném víně. Každý měsíc jsou do menu zařazovány zapomenuté recepty české kuchyně, které kuchaři objevují ve starých kuchařkách a adaptují pro současné hosty.

K jídlu se zde podává pečlivě ošetřený tankový Pilsner Urquell a výběr moravských vín od malých vinařů. Atmosféra restaurace s původními cihlovými klenbami a historickým nábytkem dokresluje autentický zážitek z české kuchyně, který si zde můžete vychutnat v kteroukoliv denní dobu.

Původní stavba z 18. století

Dům čp. 460 na Malé Straně, známý jako Punčochář u Matěje, představuje významnou historickou památku z období baroka. Původní stavba byla vybudována v první polovině 18. století na místě starších středověkých domů, které byly součástí původní zástavby této části Prahy. Architektonické řešení objektu odpovídalo dobovému stylu malostranské zástavby, přičemž důraz byl kladen na funkční propojení obytné a řemeslné části domu. Charakteristickým prvkem byla dvoupatrová dispozice s podloubím v přízemí, které sloužilo jako prostor pro řemeslnou výrobu a prodej punčochářského zboží.

Stavba byla realizována podle tehdejších stavebních zvyklostí, s využitím tradičních materiálů jako jsou pálené cihly, kámen a dřevo. Fasáda domu nesla typické barokní prvky, včetně štukatérské výzdoby a plastických říms. V přízemí se nacházela dílna a krám, kde punčochářský mistr Matěj provozoval své řemeslo. První patro sloužilo jako obytný prostor pro rodinu majitele, zatímco druhé patro bylo využíváno pro skladování materiálu a hotových výrobků.

Konstrukční řešení budovy zahrnovalo masivní klenby v přízemí, které zajišťovaly stabilitu celé stavby a zároveň poskytovaly ochranu před požárem. Stropy vyšších pater byly řešeny pomocí dřevěných trámů s záklopy. Střecha byla původně pokryta pálenými taškami a její konstrukce odpovídala dobovým standardům. Zajímavým prvkem byl systém odvodnění, který využíval důmyslně řešené okapy a svody.

Vnitřní uspořádání domu reflektovalo potřeby řemeslnické rodiny 18. století. V přízemí se kromě dílny a krámu nacházela také černá kuchyně, která byla centrem každodenního života. Schodiště vedoucí do vyšších pater bylo kamenné, s původním barokním zábradlím. Místnosti v prvním patře byly vybaveny velkými okny, která zajišťovala dostatečné osvětlení pro práci i běžný život.

Důležitým aspektem původní stavby byla její provázanost s okolní zástavbou. Dům byl součástí souvislé řady měšťanských domů a jeho architektonické řešení respektovalo urbanistický kontext lokality. Specifickým prvkem byla zadní část objektu, kde se nacházelo malé nádvoří s hospodářským zázemím, které sloužilo pro skladování materiálu a další pomocné provozy související s punčochářským řemeslem.

puncochar u mateje

Stavba prošla během 18. století několika menšími úpravami, které však respektovaly původní charakter objektu. Tyto změny zahrnovaly především modernizaci vnitřního vybavení a drobné úpravy fasády. Dům si tak zachoval svůj autentický barokní ráz a představuje cenný doklad řemeslnické architektury své doby. Původní dispozice a konstrukční řešení jsou dodnes patrné a dokumentují vysokou úroveň stavitelství 18. století na Malé Straně.

Významní hosté a návštěvníci restaurace

Restaurace Punčochář u Matěje se během své dlouhé historie stala oblíbeným místem setkávání mnoha významných osobností českého kulturního, politického i společenského života. Mezi pravidelné hosty patřil především spisovatel Bohumil Hrabal, který zde často sedával u svého oblíbeného stolu v rohu lokálu a při dobrém pivu zapisoval své postřehy a myšlenky do notýsku. Právě zde údajně vznikla část jeho slavného díla Obsluhoval jsem anglického krále.

V šedesátých letech minulého století se zde scházela významná skupina českých výtvarníků a umělců, včetně Jiřího Koláře, Vladimíra Boudníka a Josefa Sudka. Legendární fotograf Sudek zde pořídil několik svých ikonických snímků interiéru hospody, které jsou dodnes součástí jeho uměleckého odkazu. Mezi další významné návštěvníky patřil také režisér Miloš Forman, který sem chodíval ještě před svým odchodem do emigrace.

V sedmdesátých letech se restaurace stala útočištěm pro řadu disidentů a undergroundových umělců. Navštěvovali ji členové skupiny The Plastic People of the Universe, včetně Mejly Hlavsy a Ivana Martina Jirouse. Básník Egon Bondy zde napsal několik svých básní a pravidelně diskutoval s přáteli o filozofii a současné situaci.

Po revoluci v roce 1989 se spektrum významných hostů ještě rozšířilo. Restauraci navštívil například prezident Václav Havel během své neformální procházky Prahou. Ze zahraničních osobností stojí za zmínku návštěva francouzského spisovatele Michel Houellebecqa, který zde strávil několik večerů během svého pobytu v Praze.

V současnosti zůstává Punčochář u Matěje oblíbeným místem mnoha českých herců a umělců. Pravidelně zde můžete potkat členy činohry Národního divadla, mezi nimiž vyniká zejména Miroslav Donutil, který zde má svůj oblíbený stůl. Z mladší generace umělců sem rádi chodí například David Koller či Tomáš Klus, kteří oceňují autentickou atmosféru podniku.

Zajímavostí je, že restaurace se objevila v několika českých filmech a televizních seriálech. Natáčely se zde scény pro film Pelíšky režiséra Jana Hřebejka a také několik epizod populárního seriálu Hospoda. Tyto záběry pomohly zdokumentovat jedinečnou atmosféru podniku a zachytit jeho autentický ráz pro budoucí generace.

Mezi pravidelné hosty patří také řada sportovců, především hokejistů a fotbalistů. Legendární brankář Dominik Hašek zde často večeřel během svého působení v Praze a dodnes se sem rád vrací, když je v České republice. Restaurace si tak i nadále udržuje svou pověst místa, kde se setkává česká kulturní a společenská elita v neformální a přátelské atmosféře.

Nejlepší punčochy v celém městě najdeš u Matěje, kde tradice a kvalita se snoubí v každém stehu

Anežka Dvořáková

Interiér a atmosféra staré hospody

Když vstoupíte do starobylé hospody Punčochář u Matěje, ocitnete se v prostředí, které dýchá historií a autentickou atmosférou starých českých hospod. Interiér je charakteristický původními klenutými stropy a masivními cihlovými zdmi, které pamatují několik století. Místnosti jsou rozděleny do několika útulných prostorů, každý s vlastním jedinečným charakterem.

Dominantou hlavního sálu je mohutný dřevěný výčepní pult s mosaznými kohoutky, který byl pečlivě zrestaurován podle původních plánů. Nad ním visí historické pivní cedule a staré fotografie dokumentující dlouhou historii podniku. Původní dřevěné trámy na stropě nesou stopy času a dodávají prostoru neopakovatelnou atmosféru. Masivní dubové stoly a židle, které jsou částečně původní a částečně vyrobené podle historických vzorů, poskytují pohodlné posezení pro hosty.

Stěny zdobí původní dobové fotografie zachycující život v okolí hospody, staré pivní reklamy a historické předměty spojené s pivovarnictvím. V rozích místností jsou umístěny stylové petrolejové lampy, které večer vytváří příjemné tlumené osvětlení a podtrhují autentickou atmosféru. Zvláštní pozornost si zaslouží původní kachlová kamna, která v zimních měsících nejen vytápějí prostor, ale také slouží jako dekorativní prvek připomínající doby minulé.

V zadní části hospody se nachází takzvaná štamgastská místnost s původními dřevěnými boxy, kde se pravidelně scházejí místní štamgasti. Zde najdete i historickou sbírku půllitrů a sklenic, z nichž některé jsou staré více než sto let. Atmosféru dokresluje vůně čerstvě načepovaného piva a tradiční české kuchyně, která se line ze stylové kuchyně.

Zajímavým prvkem je také původní klenutý sklep, který je částečně přístupný hostům a kde se dříve skladovalo pivo v dřevěných sudech. Dnes slouží jako vinný sklípek a místo pro speciální akce. Stěny sklepa jsou pokryty patinou času a vlhkostí, což vytváří autentickou atmosféru historického sklepení.

puncochar u mateje

Osvětlení v celé hospodě je řešeno kombinací původních kovových lustrů a nástěnných svítidel, které byly pečlivě vybrány tak, aby odpovídaly historickému charakteru prostoru. V létě hosté oceňují možnost posezení na malém vnitřním dvorku, který je obklopen vysokými zdmi historických budov a poskytuje příjemný stín i soukromí.

Celkový dojem z interiéru dotváří množství drobných detailů - od starých pivních tácků přes historické účtenky až po původní věšáky na kabáty. Vše dohromady vytváří jedinečnou atmosféru, která přenáší návštěvníky zpět v čase a umožňuje jim zažít autentický pocit ze staré české hospody. Pravidelní hosté si cení především toho, že interiér není přehnaně stylizovaný nebo turisticky upravený, ale zachovává si svou přirozenou patinu a autenticitu.

Oblíbené pivo a nabídka nápojů

V tradiční hospodě Punčochář u Matěje se točí především vyhlášené pivo Pilsner Urquell, které je zde podáváno s mimořádnou péčí a v té nejvyšší kvalitě. Místní výčepní si zakládají na dokonale ošetřeném pivu a precizním čepování, díky čemuž získalo zdejší pivo pověst jednoho z nejlépe točených v širokém okolí. Hosté si mohou vychutnat jak klasickou hladinku, tak i oblíbený šnyt nebo mlíko, přičemž každý typ čepování má své věrné příznivce.

Kromě tradičního Pilsner Urquell nabízí Punčochář u Matěje také tmavé pivo Kozel, které si získalo oblibu zejména mezi milovníky plnějších a sladších pivních chutí. V letních měsících pak hosté ocení osvěžující řezané pivo, které vzniká mistrovským spojením světlého a tmavého moku. Všechna piva jsou čepována do tradičních půllitrových sklenic, ale na přání je možné servírovat i menší třetinkové porce.

Pro ty, kteří preferují nealkoholické nápoje, nabízí hospoda široký výběr kvalitních nealkoholických alternativ. V nabídce nechybí oblíbený nealkoholický Birell v několika příchutích, domácí limonády připravované z čerstvého ovoce, či tradiční Kofola čepovaná přímo z tanku. Zejména v létě jsou populární domácí ledové čaje a fresh džusy, které personál připravuje z čerstvě vymačkaného ovoce.

Milovníci destilátů si přijdou na své díky pečlivě sestavené nabídce kvalitních lihovin. V nabídce najdete prémiové české slivovice, hruškovice a další ovocné pálenky od vyhlášených moravských výrobců. Nechybí ani výběr zahraničních whisky, rumů a ginů. Zvláštní pozornost je věnována tradičním českým bylinným likérům, včetně Becherovky a Fernet Stocku, které jsou servírovány vychlazené na optimální teplotu.

Pro skutečné znalce a milovníky vína je k dispozici pravidelně obměňovaná vinná karta s důrazem na kvalitní moravská vína. Výběr zahrnuje jak lehká svěží vína perfect­ní k letnímu posezení, tak i plnější červená vína ideální k vydatnějším pokrmům. Sommeliér podniku osobně vybírá vína od menších vinařství, která nabízejí jedinečný poměr kvality a ceny.

V zimních měsících potěší návštěvníky speciální nabídka horkých nápojů, včetně svařeného vína připravovaného podle tajného receptu, punče a grogu. Zvláštní oblibě se těší domácí horká medovina a tradiční grog, který je zde připravován s pravým jamajským rumem. Každý horký nápoj je servírován s příslušným kořením a ozdoben podle tradičních receptur.

Kulturní akce a společenské události

Restaurace Punčochář u Matěje se stala významným centrem kulturního a společenského dění v okolí. Pravidelně zde probíhají tematické večery, které přitahují návštěvníky z širokého okolí. Mezi nejoblíbenější patří tradiční zabijačkové hody, které se konají každoročně v zimních měsících a přilákají stovky milovníků české gastronomie. Atmosféra těchto událostí je nezapomenutelná, když se celý prostor restaurace naplní vůní tradičních českých specialit a živou hudbou.

Významnou součástí kulturního programu jsou také pravidelné hudební večery, během kterých vystupují lokální umělci i známější interpreti. Od folkových písničkářů přes jazzové muzikanty až po country kapely, každý si zde najde svůj oblíbený žánr. Restaurace disponuje příjemným prostorem, který se perfektně hodí pro intimní koncerty a vytváří jedinečnou atmosféru pro posluchače i účinkující.

V letních měsících se kulturní program přesouvá na venkovní zahrádku, kde se pořádají oblíbené grilování pod širým nebem. Tyto akce jsou spojeny s degustací piv z lokálních pivovarů a často je doprovází živá hudba. Návštěvníci si mohou vychutnat speciality z grilu, zatímco se baví s přáteli v příjemném prostředí letní zahrady.

Restaurace také organizuje pravidelné degustační večery, během kterých jsou představována vybraná vína z českých i zahraničních vinařství. Tyto události jsou vedeny zkušenými sommeliéry, kteří návštěvníkům přibližují kulturu vína a učí je rozpoznávat jednotlivé odrůdy a jejich specifické charakteristiky. Součástí těchto večerů je i speciální menu, které je pečlivě sestaveno tak, aby dokonale ladilo s prezentovanými víny.

puncochar u mateje

Pro milovníky piva jsou organizovány pivní festivaly a ochutnávky řemeslných piv. Během těchto akcí mají návštěvníci možnost ochutnat různé druhy piv od malých českých pivovarů a setkat se přímo se sládky, kteří své produkty osobně představují. Tyto události jsou často doplněny o vzdělávací přednášky o historii pivovarnictví a procesu výroby piva.

V průběhu roku se v restauraci konají také tematické večery zaměřené na mezinárodní kuchyni. Ať už jde o italské, francouzské nebo asijské speciality, šéfkuchař vždy připraví autentické menu, které návštěvníkům umožní poznat chuť vzdálených kultur. Tyto gastronomické události jsou často spojeny s kulturním programem, který zahrnuje tradiční hudbu nebo tance dané země.

Restaurace se aktivně zapojuje do místních kulturních akcí a často spolupracuje s okolními kulturními institucemi. Během městských slavností nebo festivalů se stává důležitým místem setkávání a nabízí speciální menu a program přizpůsobený dané události. Díky své strategické poloze a dlouholeté tradici je Punčochář u Matěje přirozeným centrem společenského života v oblasti.

Současný provoz a moderní služby

V současné době restaurace Punčochář u Matěje, která se nachází v historické budově na Hanspaulce, představuje moderní gastronomický podnik spojující tradiční českou kuchyni s inovativními prvky. Provozovatelé se snaží zachovat původního ducha podniku, který má více než stoletou historii, ale zároveň implementují současné trendy v pohostinství. Interiér restaurace prošel citlivou rekonstrukcí, která respektuje historický ráz budovy, ale přináší moderní komfort pro hosty.

Restaurace nyní nabízí rozšířené služby včetně možnosti pořádání soukromých akcí, svateb a firemních večírků. K dispozici je samostatný salonek s kapacitou až 40 osob, který je vybaven moderní audiovizuální technikou. Kuchyně se specializuje na tradiční české pokrmy, které jsou připravovány z lokálních surovin od regionálních dodavatelů. Šéfkuchař pravidelně obměňuje sezónní menu, které doplňuje stálou nabídku.

Významnou součástí současného provozu je vlastní výroba domácích specialit, včetně uzenin, paštik a různých druhů nakládané zeleniny. Restaurace také spolupracuje s místními minipivovary a nabízí rotující nabídku řemeslných piv, která doplňuje stálou nabídku tradičních českých značek. Pro milovníky vína je k dispozici rozsáhlá vinná karta s důrazem na moravská vína.

V letních měsících je hostům k dispozici prostorná zahrádka s výhledem do okolní zeleně, která pojme až 60 hostů. Zahrádka je vybavena stínícími prvky a venkovním vytápěním pro chladnější večery. Novinkou v nabídce služeb je možnost rozvozu jídel do okolí, který byl zaveden v reakci na měnící se požadavky zákazníků.

Restaurace klade velký důraz na ekologický přístup k provozu. Používá se biologicky rozložitelné jednorázové nádobí pro rozvoz, třídí se odpad a využívají se energeticky úsporné spotřebiče. Moderní rezervační systém umožňuje hostům pohodlně rezervovat stůl online přes webové stránky nebo mobilní aplikaci.

Pro pravidelné hosty byl zaveden věrnostní program, který nabízí různé výhody a slevy. Součástí modernizace služeb je také možnost platby všemi běžnými platebními kartami a mobilními platebními systémy. Restaurace pravidelně pořádá tematické gastronomické akce, jako jsou zvěřinové hody, zabijačkové speciality nebo degustační večery s párováním pokrmů s vínem či pivem.

Personál restaurace prochází pravidelnými školeními v oblasti moderní gastronomie a obsluhy, což zajišťuje vysokou úroveň poskytovaných služeb. Důraz je kladen na profesionální, ale přátelský přístup k hostům, který vytváří příjemnou atmosféru typickou pro tento podnik. Restaurace si tak udržuje svou pozici oblíbeného místa pro místní obyvatele i návštěvníky z širokého okolí.

Legendy a příběhy spojené s podnikem

Hostinec Punčochář u Matěje, který se nachází v historickém centru města, je opředen mnoha zajímavými legendami a příběhy, které se předávají z generace na generaci. Nejznámější příběh se váže k samotnému vzniku názvu podniku. Podle vyprávění pamětníků zde v 18. století působil jistý Matěj Punčochář, který byl původně výrobcem punčoch, ale osud ho zavál k pohostinské činnosti.

Traduje se, že Matěj Punčochář byl velmi pohostinný člověk, který dokázal vytvořit v hostinci neopakovatelnou atmosféru. Říká se, že právě zde se scházeli významní měšťané a obchodníci, kteří při dobrém jídle a pivu uzavírali důležité obchodní dohody. Mezi štamgasty údajně patřil i známý kupec František Hruška, který zde v roce 1789 podepsal smlouvu o dodávkách sukna do Vídně.

Další pozoruhodný příběh se týká tajné chodby, která podle legendy vedla ze sklepení hostince až k městským hradbám. Během třicetileté války měla tato chodba sloužit jako úniková cesta pro měšťany a také jako bezpečné místo pro ukrývání cenností před rabujícími vojsky. Někteří místní obyvatelé tvrdí, že ve sklepních prostorách dodnes existují zazděné vstupy do této chodby, ačkoliv její existence nebyla nikdy oficiálně potvrzena.

V období národního obrození se hostinec stal významným místem setkávání vlastenců a buditelů. Traduje se, že zde Josef Kajetán Tyl předčítal své první divadelní hry a Karel Havlíček Borovský zde údajně napsal několik svých satirických básní. Místní kronikář zaznamenal, že v roce 1845 zde proběhlo tajné setkání vlastenců, kteří plánovali vydávání českých novin.

puncochar u mateje

Zajímavá je také historie spojená s původním vybavením hostince. Masivní dubový nábytek, který zde vydržel přes dvě století, byl podle legendy vyroben z jediného stromu, který rostl na náměstí a musel být pokácen po úderu blesku. Místní řezbář z něj vytvořil kompletní vybavení včetně výčepního pultu, který slouží dodnes.

V době prohibice za první republiky se traduje příběh o důmyslném systému varování před kontrolami. Hostinský údajně využíval složitý systém světelných signálů v oknech protějších domů, který ho včas upozornil na blížící se četníky. Díky tomu se mu dařilo úspěšně provozovat načerno pálenou slivovici, která byla mezi hosty velmi oblíbená.

Současní návštěvníci mohou v hostinci stále obdivovat původní architektonické prvky, včetně kleneb ze 17. století a původních pískovcových portálů. Na stěnách visí historické fotografie a dokumenty, které připomínají bohatou historii tohoto místa. Každý rok se zde konají tematické večery, během kterých se připomínají staré příběhy a legendy spojené s hostincem Punčochář u Matěje.

Publikováno: 15. 06. 2025

Kategorie: podnikání